nedelja, 21. december 2014

Božiček peče piškote (5 receptov)

Letos me je božično razpoloženje zagrabilo v polni meri in tako sem soboto namenila peki božičnih keksov. Navadne kekse z modelčki sem spekla že prejšnji teden, tokrat pa so na vrsto prišli čokoladni kukiji z banano, medenjaki, črno-beli keksi, cimetove zvezdice in kokosovi makroni. Iz medenjakov sem naredila božičke in jelenčke s sladkorno glazuro in stopljeno čokolado.



Pa še recepti (na žalost ne vem več, kje sem jih našla):

Čokoladni kukiji z banano

Sestavine:
100g masla
150g sladkorja
2 vanili sladkorja
1 banana
1 jajce
320g moke
1/2 pecilnega praška
ščepec soli
200g jedilne čokolade
160g mletih orehov
90ml sladke smetane

Postopek:
Stepemo maslo, sladkor in vanili sladkor, da nastane gladka masa. Nato dodamo jajce in mešamo dokler masa ni penasta. Dodamo z vilicami zmečkano banano, moko s pecilnim praškom in soljo ter na koncu še orehe in na drobno sesekljano čokolado. če je zmes presuha, dolijemo še malo sladke smetane. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj z dvema čajnima žličkama polagamo majhne kupčke testa. Pečemo 10-15 min pri 180 stopinjah.

Medenjaki (recept je iz slikanice Ciper coper medenjaki)

Sestavine:
500g moke
1 žlička sode bikarbone
150g masla
1/2 žličke cimeta
150g sladkorja v prahu
150g medu

Postopek:
Maslo, sladkor in jajca penasto umešamo. Dodamo med, cimet ter na koncu moko, ki smo ji primešali sodo bikarbono. Testo zgnetemo v svaljek. V hladilniku naj počiva 2 uri. Za navadne medenjake nato svaljek razrežemo in oblikujemo medenjake, jaz pa sem ga razvaljala slab cm debelo in iz njega izrezala krogce in trikotnike. Medenjake položimo na pekač, obložen s peki papirjem in pečemo 20 min pri temperaturi 175 stopinj.

Cimetove zvezdice

Sestavine:
2 žlici limoninega soka
3 beljaki
250g sladkorja
300g mletih mandljev
2 žlički cimeta
1 vanili sladkor
malo sladkorja v prahu

Postopek:
Beljake in sok limone stepemo v sneg. Dodamo sladkor in stepamo, dokler se sladkor ne stopi. 6 žlic snega damo na stran, v preostali snega pa zmešamo mandlje, vanili sladkor in cimet. Testo naj 30 minut počiva v hladilniku. Testo razvalljamo med dvema pekipapirjema, posutima s sladkorjem v prahu. Testo razvaljamo 5-6mm debelo. Z modelčki (sproti jih pomakamo v sladkor v prahu) izrežemo zvezdice in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Zvezdice premažemo s preostankom beljaka in jih pečemo pri 150 stopinjah (brez ventilatorja) 20-25 minut. Nato pečico izklopimo, zvezdice pa pustimo v odprti pečici še 10 minut.

Črno-beli keksi

Sestavine:
300g moke
150g sladkorja
200g masla
1 žlica vanili sladkorja
2 rumenjaka
2 žlici kakava v prahu
2 žlici sladke smetane

Postopek:
Moko, sladkor, maslo, vanili sladkor in rumenjake na hitro zmešamo v gladko testo. Testo razpolovimo in drugo polovico zgnetemo s kakavom in smetano. Oboje zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati v hladilniku najmanj 2 uri. Nato testo po želji oblikujemo v šahovnico (testo, belo in črno, razvaljamo 1,5 cm debelo in odrežemo od vsakega 2 traka širine 1,5 cm ter trakce izmenično zložimo, da dobimo šahovnico), rulado (testo razvaljamo 6mm debelo, čeno testo položimo na belo in zvijemo) ali druge vzorčke. Tako pripravljene oblike (še vedno v klobasi) zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati v hladilniku 30 minut. Nato narežemo 3-5 mm debele rezine in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo 10-12 minut pri 180 stopinjah.

Kokosovi makroni

Kokosove makrone naredim iz beljakov, ki so ostali od črno-belih kekov ter iz snega, ki je ostal od cimetovih zvezdic. Iz beljakov, limoninega soka in sladkorja (enako kot pri cimetovih zvezdicah, le da uporabim manj limoninega soka in sladkorja) stepem sneg. Van vmešam toliko kokosove moke, da je masa tako gosta, da kupčki na peki papirju stojijo pokonci (kupčke s prsti oblikujem v piramide). Pečem jih pri 150 stopinjah (brez ventilatorja) tako dolgo, da so robovi zlato rjavi. Nato jih pustim na rešetki, da se ohladijo. V posodi nad vodno paro stopim nekaj edilne čokolade in vanjo pomakam dno makronov in jih odlagam na peki papir, da se čokolada strdi. 

Preostanek čokolade uporabim za medene jelenčke - z njo narišem oči in rogove. Jelenčkov nos in božičkovo kapo naredim iz sladkorne glazure (zmešam 250g sladkorja v prahu, 2 žlici limoninega soka in žlico vode), ki sem ji dodala rdečo jedilno barvo. Za kapo uporabim redkejšo zmes, za noske pa precej gosto. Pri božičkovih očeh in bradi uporabim sladkorno glazuro brez barve.

Od vsega napečenega sem poskusila samo cimetove zvezdice in kokosove makrone, ker so brez glutena. Oboje je božansko.