ponedeljek, 16. januar 2012

Projekt Lego

V kolikor imate doma obsedenca z legicami, vam bo tale nasvet prišel zelo prav.

Najprej morate zbrati 10.000 kosov legic (ajde, gre tudi 5000), da se vam sploh splača začeti pospravljati oz. organizirati ali sortirati kocke (zakaj bi se tega lotili, ko imate doma samo 500 kock, neumnost, saj bi z organizacijo zelo hitro zaključili in sploh ne bi imeli dela). Naslednji korak je, da nabavite veliko manjših plastičnih škatel ali predalnikov (obvezno kupite nove, ker drugače učinek ni enak). Jaz sem nabavila namizne plastične predalnike s tremi oz. štirimi predali in eno škatlo s pregradami. Šele, ko ste nabavili škatle, se odločite na kak način boste organizirali kocke (če bi to storili preden greste v nabavo škatel, projekt zdaleč ne bi bil tako zanimiv). Kocke lahko sortirate na več načinov - po temah, če jih vaš obsedenec vedno znova sestavlja (v eni škatli Harry Potter kocke, v drugi Pirati s Karibov, v tretji policijska postaja, v četrti Princ iz Perzije, v peti Star Wars, v šesti ....), po barvi ali po velikosti in obliki. Jaz sem se odločila za slednje, ker naš obsedenec zadevo po navodilih sestavi samo en krat in nikoli več, potem pa gradi hotele,  v katerih letujejo Yoda, Harry Potter, Indiana Jones, Captain Jack Sparrow in ostala druščina. Ko je odločitev padla, vsujte vse kocke na tla (če tam ne ležijo že od prej) in začnite sortirat - v en predalček okrogle mikrokocke, v drugega oglate mikrokocke, v tretjega mikropripomočke, v četrtega druge mikrokocke, v petega mini kocke, v šestega vse za avto, v sedmega vse za hišo, v osmega strešnike, v devetega..... Da ne bi slučajno vse junake zmetali v en predal. To je pogosta napaka pri začetnikih. Junake razstavite na prafaktorje - posebej glave, posebej lasje in pokrivala, posebej zgornji del trupa, posebej spodnji del trupa in posebej orožja in druge dodatke. Preden začnete s prebiranjem kock, zagotovite, da bo na tleh in med kockami dovolj pasje dlake, las, drobtin in druge svinjarije, ki se bo lepila na kocke in vaše prste. Samo tako se projekt res splača. Ko prebirate kocke, vzamete v roko vsako kocko posebej in jo spihate. Pazite, da boste odpihnili samo svinjarijo in ne tudi kocke. Lahko se vam zgodi, da bo kocko, še posebej, če je velikosti mikro, odpihnilo daleč pod omaro, kjer vas itak čaka drug projekt. Prosim, končajte najprej ta projekt, preden se lotite tistega pod omaro.

Kocke torej veselo prebirajte, pihajte in polagajte vsako v svoj predalček. Po možnosti naj vam mali obsedenec prevrne predalček ali dva z mikrokockami, da se bo projekt resnično splačal. Če imate težave s hrbtom (tako kot jaz), boste morali projekt prekiniti in z njim nadaljevati naslednji dan. Da se vam naslednji dan sploh splača nadaljevati, mora mali obsedenec medtem časom preizkusiti ali tak način sortiranja res deluje. To stori tako, da sestavi nekaj modelov in pri tem že sortirane kocke pomeša z nesortiranimi (ne vse, kakšno polovico; to je dobro zato, da se naslednji dan lažje spomnite, kje ste ostali).

Naslednji dan torej nadaljujete po enakem principu (razpoloženje je že precej načeto - če ni, potem verjetno niste sledili vsem opisanim korakom). Ker vam tudi ta dan ne uspe sortirati vseh kock (saj jih je vendar 10.000 in sortiranje se drugače ne bi splačalo), projekt odložite do naslednjega dne. Medtem časom mali obsedenec preveri kako projekt napreduje in spet sprazni in pomeša okoli polovico kock (saj veste - zato, da se boste naslednji dan lažje spomnili kje ste ostali).

Naslednji dan si oglejte na pol polne (če ste optimist) ali pa na pol prazne (če ste pesimist) predalčke in kup nesortiranih kock. V kocke oz. projekt strmite kakih 10 minut nato se obrnite in zapustite prostor. Ta korak ponavljajte 3 do 5 dni zapored.

Zdaj v omari (ali pri starih starših obsedenca) poiščite staro rjuho in jo položite na tla. Vse nesortirane kocke s tal in vse sortirane kocke iz predalčkov zmečite na rjuho (pasje dlake, lasje, drobtine in druga svinjarija naj vas ne motijo). Pograbite vse konce rjuhe kot da bi želeli zvezati culo. Dvignite rjuho s kockami in jo položite v dovolj veliko škatlo (vseeno kakšno, samo, da je dovolj velika). Ko se bo mali obsedenec naslednjič želel igrati s kockami, dvignite kocke z rjuho vred na tla. Razprostite rjuho, po njej razprostite kocke in mali obsedenec se lahko igra. Ko konča, pograbite rjuho in jo s kockami vred položite v škatlo.

Nasvet ni plačljiv in si ga lahko ogledate neomejeno krat.

2 komentarja:

  1. Obsedenc z legicam here. :)
    Se strinjam, zadnja rešitev pač najboljša, kdo bi pa sortiru, če za sestavlanje nečesa ipak rabš vse na kupu? ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. moram priznati, da enostavnejših lego navodil še nisem prebiral...
    jaz sem to pri moji mulariji, pri najmlajši me to še (spet) čaka, izpeljal dosti bolj zakomplicirano....
    kocke smo zlagali vse poprek, pospravljal pa vsak svoje....kadar ni vsak pospravil svojih kock, kar se je praviloma zgodilo največ 1x, sem jih pospravil jaz....po mojem pospravljanju je sledil nekaj dnevni time out kockanja, ker so potomci, ločeno seveda, prepričevali šoferja Komunale, naj pripelje nazaj tisti kontejner s kockami, ker se je tata zmotil pri kontejnerju.....

    OdgovoriIzbriši