sreda, 25. marec 2015

Sredini stereotipi #2: Ženske in čevlji

Počasi bo treba pospraviti zimsko garderobo in na dan privleči poletno. Zdaj je tudi idealen čas za nakupovanje. Sama bi res nujno potrebovala nove čevlje, ker je za zimske že pretoplo, za poletne pa je še prehladno. Če sem iskrena, bi potrebovala tudi takšne, v katerih bi me ta trenutek še zeblo.

Misel na nakupovanje čevljev pri večini žensk sprosti serotonin ter jim ob pogledu na police polne čevljev zaigra srce in se jim zaiskrijo oči. S čevlji ženske vsak dan znova  izražajo svoje počutje, sporočajo kdo so ali kaj želijo biti. Z balerinkami stojijo trdno na tleh, s klasičnimi salonarji so poslovne in odločne, v bulerjih močne in uporniške, v sandalih z vrtoglavo visoko peto seksi in zapeljive. Vse to npr. s pričesko ni mogoče – ne moreš biti danes uporniška s kratkimi zelenimi lasmi, jutri zapeljiva z dolgimi valovitimi ter pojutrišnjem odločna s strogim pažem. Preprosto ne gre.

Čarobni čeveljci za 1 milijon $
Kako naj ženske ne bi oboževale čevljev. Pepelka je z izgubljenim steklenim čeveljcem našla svojega princa, Dorothy v Čarovniku iz Oza se je s čarovnico tepla za čarobne rdeče čeveljce. Ko je prišla Cerrie v Sex and the City, so ženske vedele, da ni nič narobe, če imaš veliko čevljev (oz. si z njimi obseden).

Vir: LOLheaven.com

Ženske naj bi imele v povprečju 20 parov čevljev (moški menda samo 4), tiste čisto prave ljubiteljice čevljev pa seveda precej več. Zanimivo je tudi, da naj bi en par čevljev v povprečju stal 400$ (nikjer ni bilo navedeno kakšne ženske so sodelovale v raziskavi). V omarah teh žensk se tako skriva vrednost dobrega avtomobila ali celo stanovanja.

Zmagovalka je gotovo bivša žena Daniela Shak-a, mogotca z Wall Streeta, ki jo je slednji tožil, ker je v ločitvenem postopku prikrila 1200 parov čevljev v vrednosti 1 milijona $. Prepričana sem, da vsem parom čevljev prav gotovo ni uspelo ugledati dnevne svetlobe (ali pa večerne).

Daljše noge za daljše razdalje
Ženske pogosto kupijo čevlje, ki jih nato nikdar ne nosijo. Ali zgolj čakajo na pravo priložnost ali pa ostanejo na polici kot kos umetnine, ki jo lahko občuduješ samo od daleč. V večini primerov ostanejo v omari, ker so ženske šele doma ugotovile, da so tako neudobni, da v njih ni mogoče hoditi. To velja predvsem za čevlje z visokimi petami, do katerih imajo ženske poseben odnos.

Visoke pete spremenijo postavo, držo in podaljšajo noge, vsi pa vemo, da so dolge noge seksi.  Vse navedeno naredi ženko samozavestnejšo, drugače se giblje in izžareva tisto nekaj (seveda ob predpostavki, da zna v petkah tudi hoditi).

Poljski antropolog Pawlowski je na Univerzi Breslau izvedel raziskavo, v kateri je 281 osebam razdelil fotografije enako velikih moških in žensk, pri čemer pa so osebe na fotografijah imele različno dolge noge. Rezultat raziskave je bil, da so osebe s 5% daljšimi nogami od povprečnih, bile privlačnejše. Rezultat Pawlowski razlaga s tem, da daljše noge sporočajo pračloveku v nas, da lahko z dolgimi nogami prehodimo daljše relacije, hitreje tečemo in imamo zato več možnosti za preživetje.

Ženske si torej noge umetno podaljšujejo z visokimi petami kar pa ne pomeni, da bodo zato tudi hitreje tekle. Prej si bodo zvile gleženj in mrtve obležale v jarku. Da se to ne bi zgodilo, se (verjetno v okviru treninga za preživetje) organizira celo tek v petkah

Ne glede na to kaj misli pračlovek o dolgih nogah, ima pri meni prednost udobje. Ko se lotim nakupovanja čevljev, morajo ti izpolnjevati pogoje LUK – lepi, udobni in kompatibilni. Ko stopim v trgovino, mi morajo čevlji pasti v oči. Če se moram truditi, da na čevljih vidim kaj lepega, potem osnovni pogoj sploh ni izpolnjen. Drugi pogoj je udobje. Čevlji morajo biti takšni, da jih lahko brez težav nosim ves dan – grem z njimi v službo, tečem na avtobus, grem v trgovino, na govorilne ure, šolski nastop ali tekmo, pa zvečer ne bom imela občutka, da me želijo ubiti.

Priznati moram, da odkar sem dopolnila 40 let, vse težje najdem lepe čevlje, ki so hkrati tudi udobni. Čevlji, v katerih sem se par let počutila zares udobno, so mi vsaj na eni nogi postali pretesni. Če želim kupiti nove, mi je dosedanja št. 37 premajhna, 38 pa prevelika. Po širini me vse tišči in vleče. Po tako napornem iskanju udobja nimam več energije za preverjanje kompatibilnosti. Kompatibilnost pomeni, da naj bi bili čevlji združljivi z večino moje garderobe, to pa zato, ker nimam 20 parov čevljev. Zakaj jih nimam, je drugo vprašanje. Ne zato, ker jih ne bi želela imeti, ampak zato ker sem tako hudičevo skomplicirana, da ne najdem nič primernega.


Ob toliko raziskavah koliko parov čevljev imajo ženske in zakaj jih obožujejo, je tudi ta stereotip postal dejstvo, ki pa mu jaz s svojimi  6 pari čevljev (vključno s tekaškimi in pohodnimi) ne sežem niti do zvinjenega gležnja.

Kaj pa ve, koliko parov čevljev imate?
____________________________________

Mož me je ravnokar prijazno opomnil, da nimam samo 6 parov čevljev. Hmm, dajmo šteti še enkrat:
- zimski čevlji: 2 škornji, 2 gležnarji, 1 športni in 1 skibucke
- letni: 0 balerink (ker sem jih lani vse razdrapane vrgla stran), 1 za dež, 1 petke, 1 japanke, 1 sandali
- športni: 1 converse, 1 tekaške, 1 pohodni, 1 fitnes copati

Hudiča, pa še res je. Ko si kupim dvojne balerinke, jih bom imela 16. Uuups :)

3 komentarji:

  1. Sem ravno hotela prav ponosno napisat, da jaz tudi sploh nimam veliko čevljev, ko sem pa začela malo šteti v glavi, sem pa kar zlezla vase in bom napisala samo: preveč :D Je pa res, da ni tako veliko tistih, ki jih redno nosim. A to šteje? :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Hm, tudi jaz bi rekla, da jih imam le kakšnih 5-6 parov, a če dobro premislim in ponovno preštejem, bi po mojem z lahkoto prišla do številke 15. Če pa prištejem še tekaško obutev - kjer pa definitivno prednjači moška stran familije - pridem z lahkoto do 20. Kar pa se tiče LUK-a - ja po 40-tem sem tudi jaz zagovornica LUK-a. Čevlji morajo biti reees udobni, kar pomeni, da visokih pet več ni, saj me noge bolijo že ob pogledu nanje.

    OdgovoriIzbriši