ponedeljek, 5. marec 2012

Nevrotična prepričanja - 5. del


Mislim, da je skrajni čas, da zaključimo to odisejado skozi nevrotična prepričanja. Verjetno bi jih lahko naštevala še in še, a kakorkoli obrneš, je eno prepričanje povezano z drugim, ga pogojuje ali je njegova posledica.

 Zaključimo torej s prepričanjem…

 5. Vse moram imeti pod nadzorom. Če boste na večino spodaj naštetih vprašanj odgovorili z JA, potem imate tudi vi radi stvari pod kontrolo.

-  Težko zaupate ljudem? JA

- Pišete sezname in načrte za vsako stvar v svojem življenju? Vuhuuu, JAAAA. Če bi vse sezname zvezala v knjigo, bi dobila »Vojno in mir«

- Ne prenesete, da se v avtu peljete z drugimi (da ne vozite vi)? Vozi lahko moj mož, pa moji starši. Če se peljem s prijatelji, me stvar že rahlo moti. Na daljšo pot s prijatelji pa grem samo, če vozim jaz (ali moj mož) oz. še boljša varianta – če gremo vsak s svojim avtom. Tudi na sindikalnih izletih rahlo trpim oz. je vse o.k. dokler se držimo načrtovanega izleta, ko pa začnejo padati spontane ideje, pa ni več luštno (razen, če mi je ideja všeč ali je zrasla na mojem zelniku J ).

- Ali večino dela ali kolikor se le da, najraje opravite sami? JA, absolutno. Sama najbolje vem kako želim stvar izpeljati. Drugi lahko sodelujejo, če so zanesljivi, natančni, delovni in upoštevajo moja navodila….Pa vseeno zadevo najraje opravim sama.

- Zelo redko mislite, da se motite? NE. Končno vprašanje, na katerega mi ni treba odgovoriti pritrdilno. Pravzaprav me večino časa skrbi, da se morda motim, kar vodi k naslednjemu vprašanju.

- Ste radi v središču pozornosti? Bog NE daj.

- Radi prevzamete načrtovanje družabnih srečanj? Sploh NE. Zakaj bi si na glavo nakopala še več dela in stresa.

- Vam je dolgčas, ko morate poslušati druge kako govorijo? NE in JA, odvisno o čem govorijo. Nikdar pa se ne dolgočasim zgolj zaradi tega, ker govorijo drugi in ne jaz. V bistvu sem zelo dober poslušalec.

- Mislite, da vi najbolje veste kaj je dobro za druge? NE. Rada pomagam in rada svetujem, če se na zadevo spoznam.

- Vaš dopust je strukturiran in aktiven? JA/NE. Želela si bi, da bi bil, pa ni, ker je to z otroci na dopustu nemogoče. Njihove želje so drugačne od mojih in če bi načrtovala dopustniške aktivnosti, bi bila na koncu razočarana, dopust pa pokvarjen.

- Ne marate, da se ljudje dotikajo vaših stvari? Eeeeeeem, nooooo, nisem ravno navdušena, če se jih dotikajo, ampak zaradi tega ne znorim ali trpim.

- Če ste v zvezi, želite ves čas vedeti kje se nahaja vaš partner? Sploh NE. Če gre kam dlje, mi itak pove, drugače pa NE, ne preverjam ga oz. ne kličem ga, da bi ga vprašala kje je.

- Ste perfekcionist in svoj največji kritik? Absolutno JA. O tem sem že pisala.

- Se težko navadite na novo pričesko ali druge spremembe? JA, sem zelo neprilagodljiva in ne maram sprememb. Ko kupim čevlje ali nova oblačila, ki so mi res všeč, jih nosim dokler ne razpadejo. Edina sprememba na mojih laseh je v tem ali so spuščeni ali pa speti v čop. Enako je s parfumi in nakitom. Imam en parfum, in ko ga porabim, kupim novo stekleničko enakega parfuma. Vonj sem menjala pred tremi leti, ko sem za darilo dobila parfum, ki mi je bil začuda všeč. Imam samo ene uhane in verižico (lani dobila nov komplet, ker sem pri starem po x letih izgubila uhan – na nov komplet sem se težko navadila, ker ni tak kot prejšnji). Enako je z drugimi spremembam - zakaj bi spreminjal stvari, ki "laufajo"?

- Vas bi motilo, če bi za vas pripravili zabavo presenečenja? NE. Pravzaprav bi bila vesela, če bi se kdo tako potrudil.

- Ne prenesete, da ljudje zamujajo? JA. Zamujanje je že nasploh neolikano, če pa ti s tem podrejo načrt, je pa še toliko slabše.

- Ste zelo trmasti? Menda sem JA. O tem bi lahko kaj več povedal moj mož. Jaz bi se izrazila drugače – nisem trmasta ampak načelna, odločna.

- Veliko prekinjate ljudi? NE.

- Zelo neradi sprejemate ukaze, navodila? V življenju nasploh – JA; v službi pa sem vesela, da nisem »glavna« (par vprašanj višje sem napisala, da me je večino časa strah, da se morda motim – predstavljajte si kako bi bilo, če bi bila v službi za vse odgovorna – že itak se preveč sekiram).

- Težko prenašate, če se ljudje ne strinjajo z vami? JANE. Če sem prepričana, da imam prav, potem JA.

- Nered pri drugih vas moti? NE. (Samo nered v sobah mojih otrok in v naši shrambi).

- Ko gledate TV z drugimi, morate imeti v rokah daljinec? Sicer zelo redko gledam TV, če pa že, je fajn, če imam nadzor nad daljincem. Torej JA.

- Hitro vas zmedejo, razjezijo? JA.

- Na splošno ne zaupate ljudem? NE, na splošno ne, imam pa težave.

- Ste užaljeni, če ljudje ne upoštevajo vašega nasveta? NE, je pa škoda J


Torej, rada imam stvari pod nadzorom, a sem na srečo daleč od zadnjega stadija, ki se mu reče »control freak«. In tako je tudi pri vseh ostalih prepričanjih. Kakšna stvar med njimi me obsede bolj, druga manj, ampak načeloma »imam vse pod nadzorom« J






3 komentarji:

  1. mmmm Nadinka, mali problemček.....imam neodločen rezultat 12 : 12, na eno vprašanje pa ne morem odgovoriti zaradi morebitne pristranskosti....kaj mi torej svetuješ, da se nagnem večinsko ?

    (uh,uf,kakšen mačji dinamit je ta Alenka Bratušek....)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. morebitna pristranskost - kje?
      nagniti večinsko - odvisno kje je za tebe večina.
      Sicer pa sem prepričana, da zadeve obvladaš ne glede na to ali jih imaš ali nimaš pod kontrolo.
      Drugače pa je na netu še več vprašalnikov (če se ne moreš opredelit :) ) Sem jih včeraj reševala in se zraven nasmejala do solz.

      P.s. Alenka Bratušek? Očitno sem nekaj spregledala :)

      Izbriši
  2. ma ne tvoje, ampak moje pristranskosti , katero bi moral uporabiti za 13i odgovor, ker bi lahko le na takšen način prevagal tehtnico v sicer zanemarljivo, a vseeno večino odgovorov....eh, bom pa ostal ne na nebu ne na zemlji....
    meni je sicer zelo všeč, ko nimam nič pod kontrolo, ker to najmanj boli organ med ušesi....
    tisto o Alenki je bilo dodano izven konteksta, ker sem jo med pisanjem komenatarja gledal po tv....mi pač vsake toliko kaj pade v oko in se mi sploh ne mudi spravljati ven.... :) :cool:

    OdgovoriIzbriši