četrtek, 9. avgust 2012

Dokler mi ne pride v kri

Še vedno sem pri projektu umirjenosti in moji možgani delujejo več kot sto na uro. Ideje kar dežujejo in, namesto da bi si jih sproti zapisovala, si jih trudim zapomniti. Tuhtam ponoči, ko bi morala spati, ko si umivam zobe, ko se oblačim, ko jem, ko se sprehajam....Celo v službi, čeprav zatopljena v delo, sem nekje v ozadju razmišljala o tem, kaj bi morala narediti oz. spremeniti, da bi lahko bila bolj umirjena. Ugotovila sem, da bi si morala privzgojiti kar nekaj navad. 38 navad (zaenkrat), če sem natančna. Vseh ne bom naštevala, med njimi pa so:
- vsako stvar delam počasi in umirjeno
- vsako stvar odložim na svje mesto takoj, ko je ne potrebujem več
- vzpostavim red in ga vzdržujem
- vsako jutro se v celoti oblečem in uredim (med tednom itak, problem so vikendi, ko se nepočesana in nenaličena vlačim v razvlečeni majici - zaradi tega se avtomatsko počutim slabše, bolj leno in brez energije)
- lase si operem takoj, ko je to potrebno in to zvečer (vse prevečkrat se zgodi, da se mi zvečer ne ljubi oprati las in si rečem, da si jih bom zjutraj. Ker se mi zjutraj ne ljubi vstati pol ure prej, si jih tudi zjutraj ne operem in si lase preprosto spnem v čop. Tudi zaradi tega bi bila mirnejša, saj bi šla zvečer spat zadovoljna in brez skrbi.)
- trudim se biti bolj potrpežljiva do otrok in manj težiti možu
- ne povzdigujem glasu temveč stvari povem mirno in tiho (ta bo težka)
- delam sprostitvene vaje
- pijem dovolj tekočine in se zdravo prehranjujem
- ....

Idej je dovolj, vprašanje je kako jih prenesti v vsakdanje življenje oz. se jih navaditi. Na internetu in v instant priročnikih, pod katerimi se šibijo naše knjižne police, je ničkoliko nasvetov kako vnesti spremembe v svoje življenje. Večina se začnejo z "xy ways how to ..." Xy je navadno kako pravljično število ( Bi bilo bolje, če bi moj seznam imel 7 ali 9 idej?). Če bi ti načini delovali pri meni, potem se danes ne bi ukvarjala s tem projektom, ker bi vse spremembe že zdavnaj vnesla v svoje življenje.

Ko sem torej razmišljla kako bi vseh 38 idej najlažje vnesla v svoje življenje, sem prišla na idejo, da bi vsak dan prebrala seznam. Brala bi ga tako dolgo, dokler ideje ne bi postale kot avtomatske misli. Npr. ko bom spet težila možu zaradi drobnarij, se bom spomnila, da tega ne smem početi. Podobno kot pri kognitivno-vedenjski terapiji in če pomaga pri obvladovanju raznih miselnih motenj (tudi tukaj sem morala začeti verjeti dejstvu, da me ne bo pobralo, če ne bom imela vsega pod nadzorom), zakaj ne bi še tukaj.
Sama misel seveda ni dovolj, treba jo je tudi udejaniti, spremeniti vedenje. Tukaj nastopijo težave zaradi moje neučakanosti, ko bi rada naredila vse naenkrat. Dejansko obstaja nevarnost, da si bom naložila preveč. Naj se lotim vsake posamezne navade in jo izvajam tako dolgo dokler mi ne pride v kri? S katero naj začnem? Naj jih razdelim na posamezna področja kot npr. red, zdravje, družina....? Kdaj mi bo prišla v kri - po enem mesecu ali še kasneje? Če naj skušam obvladati samo eno stvar naenkrat in traja en mesec, da mi pride v kri, bi potrebovala 38 mesecev, da se navadim vsega, kar sem dala na seznam.

Vprašanja, vprašanja, vprašanja.... in nove možnosti za načrtovanje.

P.S. Mislim, da bom najprej začela s sprostitvenimi vajami. Vso to razmišljanje in načrtovanje je precej stresno :)

2 komentarja:

  1. 38 navad ... kapo dol. Če ti jih kdaj rata ponotranjit :P Jaz se že par let mučim z:
    - nehat jest sladkarije razen ob nedeljah
    - se redno rekreirat
    - vsak dan it s psom na sprehod
    - pit dovolj vode

    Pa so to samo tisti iz sekcije "zdravo življenje in prehrana" :D

    Poročaj kako bo šlo! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. :) saj sem vedela, da sem pretiravala :)

    OdgovoriIzbriši