petek, 10. avgust 2012

Kaj za vraga je RSS & Co.?

To sicer nima nobene neposredne veze z mojim projektom, bom pa zagotovo mirnejša, ko si s tem vprašanjem ne bom več rabila beliti glave.

S težkim srcem priznam, da o tem nimam pojma, s še težjim srcem priznam, da o tem nimam pojma niti zdaj, ko sem prebrala razne strani za pomoč in ko sem guglala do onemoglosti. To vprašanje me muči že od prvega dne, ko sem ustvarila blog, pa enostavno nisem imela dovolj "jajc" (beri: nisem želela priznati, da nimam pojma), da bi vprašala.

Torej, ali bi bil kdo tako prijazen in mi te zadeve razložil na način, da bi jih razumela preprosta podeželska deklina?

1. RSS: Tole sem našla na Wikipedii: RSS se uporablja za nudenje enot, ki vsebujejo kratke opise spletnih vsebin skupaj s povezavo na celotno različico. Tehnologija RSS se v splošnem uporablja v spletnih dnevniških skupnostih za lažjo izmenjavo informacij o tem, kaj je novega oziroma kaj se nahaja na sosednjih dnevnikih. Skozi tehnologijo RSS se tam izmenjuje vse od besedila pa do vseh raznovrstnih multimedijskih virov (na primer: Podcasting (skovanka, ki se nanaša na Applov iPod in prenos oz. izmenjavo glasbenih datotek), Broadcasting (slo: Oddajanje) in MP3-dnevnik).
Kaj to pomeni v praksi (kratki opisi katerih vsebin?) oz. kako mi to koristi in kako naj to uporabim? In kje se je zdaj vzel podcasting in broadcasting? Bi morala vedeti tudi kaj je to čeprav nimam iPoda, imam pa MP3 (vsaj mislim, da sem ga imela)?

2. Gumb Google + in Značka Google +: v čem je razlika med gumbom in značko? Če želim uporabiti gumb ali značko (nimam pojm ali je gumb ali značka) pod objavo, mi pri ustvarjanju profila napiše, da razumem spremembe v spletnih albumih picasa. Kake spremembe, WTF? In ne, ne razumem jih. Imam picaso, ne vem pa niti tega ali je to spletni album, in če je, kaj se zgodi z mojimi slikami - jih bo videl ves svet? In potem lahko google uporabi moje podatke za prilagajanje vsebine. Katere podatke in kakšno vsebino misli prilagajat? In nisem kliknila gumba (ali pa je mogoče značka) "nadgradi", ker sem razvila novo fobijo katere imena ne poznam. Strah me je, da bo to prekleto omrežje posrkalo vase vse moje podatke in jih delilo s širnim svetom. Niti moji najbližji prijatelji ne vejo, da pišem blog, zdaj pa naj nekemu googlu dovolim, da spreminja moj album in z mojimi podatki prilagaja vsebine? Jok brate, razen če mi zagotovite, da zadeva ni tako strašna kot je videti. In ključno vprašanje - kako sploh deluje g+?

Če ne bom dobila nobenega odgovora, bom smatrala, da, tako kot jaz, tudi vi nimate pojma :)

3 komentarji:

  1. V praksi RSS s stališča uporabnika-bralca pomeni, da se naročiš na določene vsebine na internetu. Recimo na novice na novičarskem portalu ali na kakšen blog. Da to lahko uporabljaš, moraš imeti program, ki zna brati RSS. Najbolj popularen in razširjen je online bralnik Google Reader. Ko si naročen na določene RSS vire, dobivaš nove zapise v Google Reader avtomatsko in jih lahko tam tudi bereš. Tako da če spremljaš recimo 10 različnih blogov, ti ni treba vsak dan na vsakega posebej kliknit, da vidiš, če je slučajno kaj novega, ampak te vsi novi zapisi avtomatsko že čakajo v bralniku. Recimo jaz sem naročen na tvoj blog in me je v Google Readerju danes čakalo obvestilo, da si nekaj novega napisala. ;)

    Kot punudnik vsebine (se pravi kot avtor bloga) ne rabiš nič naredit. Blogspot avtomatsko naredi RSS za vsako tvojo objavo. Nastaviš pa lahko ali bo v RSSu celoten zapis ali samo prvi odstavek ali opis/povzetek, ki ga posebej napišeš.

    Kar se pa google+ in teh zadev tiče, pa pač klikni, da ne dovoliš in nočeš.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za pojasnilo in seveda za trud:) Sem se opogumla in pri g+ kliknila nadgradi, in svet še vedno stoji :)

    OdgovoriIzbriši
  3. komur ni nerodno priznati, da nima pojma, ima potem 3x več pojma.... ;)

    OdgovoriIzbriši