torek, 24. marec 2015

Biseri pred domačim pragom

Sanjarite o tujih krajih, skrivnostnih ulicah starih mest ali eksotičnih peščenih plažah, nepoznanih kulturah in novih okusih? Si želite potovati zato, da bi te tuje kraje doživeli ali zato, ker želite pobegniti od svojega trenutnega življenja? Morda zato, ker imate občutek, da zamujate življenje in želite na svojem seznamu »stvari, ki jih želim doživeti preden umrem« odkljukati še eno točko?
Želja po potovanju je naravna, za njo pa se skriva pestra paleta razlogov. Vsem je skupno to, da pri potovanju ni pomembna destinacija temveč potovanje samo. Če na potovanju najdete, kar ste iskali, je cilj dosežen.


The real yoyage of discovery consists
not in seeking new landscapes,
but in having new eyes.
– Marcel Proust

Danes ne bom pisala o lepotah eksotičnih krajev, ki bi jih rada doživela, temveč o lepotah domačega kraja, ki se jih navadno sploh ne zavedamo. Tako blizu so nam in tako samoumevne, da za nas niso več zanimive.

Če svoj domači kraj pogledate z novimi očmi, kaj vidite? Vidite čudovito naravo skozi katero vodijo pohodne poti, ki jih še niste prehodili? Morda staro trško jedro z zanimivo arhitekturo ali pa grad z bogato muzejsko zbirko? Poznate zgodovino svojega kraja?

Ko sem danes na spletu brskala za zanimivimi podatki o svojem kraju, sem presenečena ugotovila, da se, kljub temu, da tukaj živim že skoraj vse življenje, še nisem ustavila pred vsemi znamenitostmi, niti nisem raziskala vseh kotičkov, ki jih ponuja.

Malo in mirno mesto Radlje ob Dravi leži v severovzhodnem delu Slovenije na levem bregu reke Drave, med Pohorjem na jugu in Kozjakom na severu. S svojo zgodovino (Radlje ob Dravi se namreč prvič omenja pred več kot 850 leti) nudi pisano paleto kulturnih znamenitosti, ki jih lahko spoznavate s sprehodom skozi trško jedro. Ljubitelji narave se lahko sprehodite po številnih tematskih poteh in spoznate še naravno dediščino in vrednote kraja. Športno bolj aktivnim je na razpolago kolesarjenje, športno plezanje, vodni park, trim steza in verjetno še kaj.

Biseri ob reki in na vrhu skalnate pečine
Zdaj, ko so dnevi postali daljši in sonce že prijetne greje, se je prav gotovo vredno  sprehoditi po Vodni učni poti Dobrava. Pot se začne na vzhodni strani naselja Dobrava, ki leži med reko Dravo in Radeljskim poljem. Z majhnega parkirišča ob cesti se spustite do čolnarne ter od tam pot nadaljujete po urejeni gozdni potki tik ob reki Dravi. Pot vodi preko visečega mostu, ki samo pot naredi še bolj zanimivo. Posebna zanimivost je Pupenludl, ki ima svoj prostor pod skalo ob poti. Kdo je to, boste izvedeli, ko ga boste obiskali.

Ob poti lahko opazujete bogat rastlinski in živalski svet. Vaš sprehod spremlja petje ptic, opazujete pa lahko tudi vodne ptice, med katerimi so najpogostejše mlakarice, siva čaplja in labod grbavec. Ob koncu poti pri Ribniku Reš se lahko udobno namestite na lesenem pomolu, se predajate sončnim žarkom in uživate v čudovitem razgledu.



Še lepši razgled boste imeli s Starega gradu oz. razvalin gradu Mahrenberg iz 12. Stoletja, ki se nahajajo na skalnati pečini nad Radljami. Razvaline so leta 2013 obnovili oz. zavarovali, zgradili lesen most in manjši prireditveni prostor. Do razvalin vodi več poti, najzanimivejša pa je gotovo Gozdna učna pot. Na vrhu vas čaka razgled na Radlje, Pohorje, Uršljo goro in Peco.




Čas za raziskovanje
Vedno znova sem vesela, da živim v kraju, obdanem z naravo, v kateri najdem mir; kraju, ki mi nudi toliko možnosti za preživljanje prostega časa in ki skriva toliko, z moje strani še neraziskanih, znamenitosti. Čas je, da poiščem bisere doma, preden se jih odpravim iskat drugam.


Kaj pa biseri vašega domačega kraja?

1 komentar:

  1. ZA velikonočne praznike smo obiskali SV Sovenije, pa bomo morali priti še, lepi kraji.
    In naslednjič vključimo Radlje ob Dravi, obljubim!
    (no, če le obstaja možnost parkiranja avtodoma)

    OdgovoriIzbriši