nedelja, 22. marec 2015

Porcija serotonina za začetek pomladi

Pomlad je čas, ko se narava prebuja. Daljši dnevi, sonce, petje ptic in pisane barve tudi v meni prebudijo občutek sreče (poleg tega tudi pekoče oči, solzenje, kihanje, smrkanje, žgečkanje v nosu in grlu, ampak o tem kdaj drugič). Sončen in topel prvi pomladni vikend je bil kot nalašč za polnjenje zalog serotonina (kaj mi bo estrogen in po novem še testosteron brez hormona sreče?)

Z možem sva se tako na prvi pomladni dan odpravila veslat na Avstrijsko-Koroško, natančneje na Klopinjsko jezero, ki je naša priljubljena destinacija od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Poleg lesenih pomolov, čudovite narave in ptic, je Klopinjsko jezero najtoplejše jezero v Evropi in če se znaš izogniti pretirano polnim kopališčem, pravi raj za poletno kopanje (če pa vam je gneča všeč, imate okrog in okrog jezera na voljo več kopališč s smešno nizkimi vstopninami).





Nebo je bilo brez oblačka, 16° in čisto nič vetra. Po začetnih nerodnih zavesljajih (v meni je še vedno prisoten strah, da bom nehote videla podvodni svet), je veslanje po mirni gladini med trstičjem in pomoli  postalo sprostitev in užitek. Sproščanje na vodni gladini sva združila z opazovanjem ptic. Na pomolih so imele mlakarice siesto, čopasta ponirka sta se spogledovala, liske so družno plavale po jezeru, sredi katerega je na manjši ploščadi kraljeval kormoran.




Pomoli so bili prazni in na enem izmed njih sva si privoščila piknik. Lovila sva sončne žarke, dihala vonj pomladi, poslušala ptičje petje in občudovala naravo. Mir je napolnil vsako celico v najinem telesu. Popoldan je zapihal veter, ki nama je dodatno prepihal misli. Manjši valovi so pozibavali kajake. Zadnji del poti je v meni zaradi vetra v bok in valov izzval pogum in moč ter me napolnil z dodatno energijo. Skratka, čudovito preživet prvi pomladni dan.




Mirna, polna energije in z zalogami hormona sreče sem pripravljena na nov delovni teden. Kaj pa vi, ste izkoristili prvi pomladni vikend?


There is a pleasure in the pathless woods,
There is a rapture on the lonely shore,
There is society, where none intrudes,
By the deep sea, and music in its roar:
I love not man the less, but Nature more.
(George Gordon, Lord Byron, Childe Harlod`s Pilgrimage)
___________________________

Ker mi ne gre naložiti filmčka, si ga lahko pogledate na tej povezavi.






2 komentarja:

  1. DA, izkoristili smo prvi pomladni vikend maksimalno..... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, to pa drži :) Ko pridemo na tvoj konc, moramo nanj obvezno nazdravit :)

      Izbriši