sobota, 14. januar 2012

Ženske in tehnika

Da so ženske skregane s tehniko je s časom obveljalo za splošno znano ali kar dejstvo. Če gre kaj narobe ali se zgodi kakšna neumnost, povezana s tehniko (sem bom štela tudi vožnjo avtomobila), človek najprej pomisli, da je povzročitelj/krivec ženska. Skoraj je že pravilo, da je dokazno breme na strani žensk (če torej trdimo, da nismo tako neumne, moramo to dokazati).

Pri tem pa ne gre spregledati dejstva, da ženskam ta skreganost s tehniko ni položena v zibko, temveč nam jo privzgojijo, kdo drug kot, naši možje. Kot najstnica sem obvladala vse tehnične zadeve, od katerih sem imela korist - znala sem poiskati kanale na televiziji, ki jih moja mama niti slučajno ni znala; znala sem popraviti telefon,....No, v mojih časih se je tehnika tukaj že nehala. Pa vzemimo za primer mojo trinajstletno (uf, že skoraj štirinajstletno) najstnico. Ji kupiš GSM in ga v trenutku obvlada brez navodil. Vse funkcije ima v malem prstu. Kupimo iPada, obvlada v trenutku. Včasih se mi zdi, da nese celo mojega moža, ki mu je tehnika poklic in hobi.

Da nadaljujem. Ko ženske odrastemo, začnemo izgubljati čut za tehniko. Pa to ni naravni proces ampak ima veze s tem, da želimo moškim dvigniti samozavest, da dobijo občutek moči, da imajo občutek, da jih potrebujemo, da nas ščitijo, za nas skrbijo... Na tak način, seveda iz gole ljubezni,  žrtvujemo svoj sicer prirojen talent za tehniko in tvegamo, da se bomo znašle v situaciji, ko bomo izpadle popolnoma neumne. In, ko zveza s partnerjem traja dovolj dolgo, se zgodi, da talent zakrni in postanemo, kar se tehnike tiče, resnično (ne bom rekla neumne) prikrajšane.

Priznam, da na televiziji ne znam poiskati kanalov. Vse kar znam, je vklop, prešaltavanje programov, nastavljanje glasnosti in izklop (še gesla na zaklenjenih programih ne znam vtipkat, če bi si slučajno kdaj želela ogledati odrasle vsebine). Na televiziji znam preklopit na HDMI1, ki se uporablja za xBox (ali pa je morda HDMI2), znam vklopiti xBox, nimam pa pojma, kako se izklopi (xBox obvlada moj sedemletni sine). Vem, da se HDMI2 (če to ni HDMI1) uporablja za gledanje filmov z računalnika, pa mi to ne koristi, ker te funkcije ne znam uporabiti na računalniku.
iPad je bil sprva moj, pa sem ga podarila hčerki, ker sem bila prepričana, da lahko na njem zgolj preberem pošto in surfam po internetu. Odkar ga ima hčerka, se da na njem (čudežno) početi marsikaj (celo tole). Dolga leta je bil moj GSM stara Nokia, pri kateri se je bilo čisto preprosto javit, poklicat, poslati in prebrati sporočilo. Novembra sem si zaželela nekaj novega, bolj fensi, in sem si nabavla Galaxy mini. Znam se javit in znam poklicat, se je pa zgodilo, da nisem znala pogovora prekinit. Vse ostale funkcije imam samo zato, da ozadje telefona ni tako prazno. Enak GSM si je na isti dan kupila hčerka. Eeeem, menda se da s telefonom početi marsikaj na zelo enostaven način. O, skoraj bi pozabila. Eno funkcijo (ali bi morala reci program) pa le uporabljam. Reče se ji My Days in vanjo vnašam datum začetka menstruacije in datum konca menstruacije in potem vidim, kdaj so dnevi nevarni itd. Vnašam pa tudi dneve, ko...eeee, no.... "naredim domačo nalogo". Koledarček je zadnjič pregledoval moj mož in je bil začuden nad vsemi vijoličnimi pikicami (te dobiš, če si opravil "domačo nalogo" - skoraj tako kot Mercatorjeve nalepke). Večina moških je prepričana, da premalo... (ah, zakaj bi ovinkarli)...da premalo sexajo in da njihovi prijatelji in sosedje sexajo precej več. Vijolične pikice moža niso prepričale. Pravzaprav je začel dvomit v resničnost podatkov in je rekel, da bo odslej evidenco vodil tudi sam, da bo videl ali se nama datumi pokrivajo.

Za konec navajam nekaj primerov, kaj vse se zgodi ženskam, ki se odpovejo svoji sposobnosti za tehniko:
1. gospodična je prišla v trgovino z avtodeli in prodajalca vprašala ali imajo na zalogi avtodel 710. Prodajalec za tak avtodel še ni slišal in tudi sodelavci niso imeli pojma kaj bi to bilo. Povedala je, da je njen avto imel tak del, da ga je izgubila in zdaj rabi novega. Pa jo prodajalec prosi, če bi ta del narisala, morda ji bo potem lažje pomagal. Gospodična nariše krog in v njem številko 710. Tole pa je avtodel, ki ga je iskala











2. mož je zvečer panično iskal disketo (ko so še obstajale), ki jo je naslednji dan v službi nujno potreboval. Ko je mož že spal in je žena pridno opravljala gospodinjska dela, je disketo našla ter mu jo z vso ljubeznijo z magnetkom in kratkim sporočilcem pritrdila na hladilnik. Takole:











Tukaj najdete še nekaj primerov, kako bi zgledal svet, če bi bila tehnika v rokah žensk.

5 komentarjev:

  1. Mularija je genij za tehniko, tuki ni spolov. Z leti se pokaže šele prava nadarjenost in verjem, tut tipi kdaj vzamemo manual v roko, da se naučimo kak nov trik. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš prav. Ženske pač tehniko zanemarimo, ker se preveč zanašamo na moške. Mi je pa všeč, če moški prizna, da si tu in tam pomaga z navodili:)

      Izbriši
  2. ha, ha, to z vstavljanjem skodelice za kavo je odlično....

    OdgovoriIzbriši
  3. Zdej pa res ne vem... :)
    Ko sem bral sestavek, sem imel ves čas občutek, da moram branit žensko čast pred... žensko! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. :) Se moramo znat smejati tudi na svoj račun....

    OdgovoriIzbriši