četrtek, 18. april 2013

Fotošuting

Zadnjič sem se zamislila nad fotografijo hčerke mojega bratranca, ki jo je pred dvema letoma uporabila za vozniško dovoljenje. Pravzaprav sem se zamislila nad svojo, ko sem jo primerjala z njeno. Med tem, ko njena zgleda, kot da bi na njej pretirano uporabljali fotoshop (ja, tako popolna je), je moja taka, kot da bi me slikali ob aretaciji zaradi kršenja javnega reda in miru kot posledice prekomernega uživanja alkohola.

Ne vem no, vedno sem se tolažila s tem, da itak nihče ni zadovoljen s fotografijo na osebni izkaznici ali vozniškem dovoljenju. Potem pa to...

Ko sem dobila osebno izkaznico, sem komaj čakala, da mi poteče in bom dobila novo priložnost za "boljšo" fotografijo. Šla sem k frizerju, se naličila, pred ogledalom pri fotografu vadila izraz in ko sem ga zadela, sem ga zamrznila in se z njim usedla na stol. Potem se je začelo. Čakanje. Brkljanje po fotoaparatu, preverjanje svetlobe, glavo mi popravi malo na stran, stopi nazaj, podrži fotoaparat, ga spet spusti, mi popravi glavo malo navzdol,.... "Ma ne jebi me, veš kolko časa sem porabla, da sem prišla do tega izraza?!", sem si zgolj mislila, ker si nisem upala premikati ustnic. Potem mi postavi še vprašanje in pričakuje odgovor. Nekaj sikam skozi zobe in potem naredi "škljoc".

"Ne, ne, ne, neeee, nisem bila pripravljena."

"V redu bo.", mi reče zadovoljno.

Pa ni v redu. Sploh si nisem podobna. Ko sem pred ogledalom vadila izraz, nisem bila takšna. V resnici nisem takšna. Kaj bo organom moja fotografija, če na njej nisem jaz. Če bi uporabili fotoshop, bi si bila precej bolj podobna in organi bi imeli lažje delo pri identifikaciji. Če bi vzeli malo Eve Longorie, dodali kanček Salme Hayek in Penelope Cruz, pa še Kim Kardashian - a ne, pardon, rit pri vozniškem ni pomembna - bi bili vsi zadovoljni.

Ne samo, da sem ugotovila, da niso vsi NEzadovoljni s svojimi slikami na vozniškem dovoljenju, ugotovila sem tudi, da teorija o nesimetričnosti obraza, pravzaprav sploh ni teorija. Z desne strani sem videti čisto drugače kot z leve, bolj "zapeljiva", tako da bom to stran uporabljala za flirtanje. Čemu služi leva stran, še ne vem. Zato se me pa zadnjič gospod policaj ni usmilil in sem morala plačati kazen. Če bi me videl z desne, bi bilo verjetno drugače.

In ko sem pred časom gledala neke videoposnetke, sem zgrožena ugotovila, da imam eno oko celo  povešeno.




7 komentarjev:

  1. Ja, zato pa je tako važna komunikacija med fotografom in modelom, a ne? Moraš povedat, kaj hočeš. Ko bo naslednja priložnost, svetujem, da greš k tapravem fotografu naredit ene take malo lepše fotke, pa rečeš, da bi zraven imela še eno za dokumente. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha, odlična ideja, zdaj samo še najdem tapravega fotografa. A poznaš kakega :)

      Izbriši
    2. Ja saj tega je kot listja in trave. Edini problem je, da vsak konkretno računa in moraš potem imeti tudi konkreten razlog, da se greš kaj takega. ;)

      Izbriši
    3. Sej imam konkreten razlog - slika za dokumente :)
      Glede na to koliko retuširanja bi bilo potrebnega, je morda res bolje, da se sprijaznim in upam na "več sreče prihodnjič" :)

      Izbriši
  2. kdo pa ti je rekel, da rit ni pomembna pri vozniški.....zakaj pa misliš, da policaj reče "pokažite dodatno opremo".....sicer pa ja, tudi jaz se valjam od smeha, ko gledam slike na svojih dokumentih.....imam pač srečo, da teh vsakih nekaj let, ko grem delat nove dokumente, točno tisti dan vleče burja še iz Trsta, ker je te naše premalo.....bom pa poslej, po tej tvoji strokovni analizi, prakticiral nastavljanje desne strani, ker to z levo je preveč dela.....:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehe, bi prav rada vidla tvojo sliko za dokumente, da vidim, če si upravičen do indijanskega imena "burja v laseh" :)

      Izbriši
  3. Sem hotela predlagati fotografa, pa ugotovim, da ne dela več, tako da bom imela resen problem, ko bom naslednjič potrebovala fotke za dokumente
    http://www.fotoatelje-potrc.si
    Upam, da bo kdo prevzel tole dejavnost od njih.

    OdgovoriIzbriši